Sunday, February 1, 2015

First exam in degree

Assalamualaikum. Hey I'm done with my first semester in medschool yalls ! I cant believe I can pull it through hahahha. Makanya setiap sem mesti lah ada peperiksaan nya yeop. Itulah favourite part bagi seorang student. Heh.

 So, mula mula masuk fakulti medik USIM ni, tertanya tanya lah juga exam dakdak medik ni acane gayenye. Tengok, masuk fakulti terus fikir bentuk exam yep am such a nerd I know I know. Ok meh nak cerita sikitt manalah tau nanti ada junior masuk rasa rasa tertekan blog ni in the midst of panicking how to face their first exam. Haaa kau nak lulus tak?


MID-SEM
Haaa midsem ni mula mula macam rilek lah sebab lecturer kata masuk objektif je. Yaribba suka lah I. Hmph tapi aku masih naif ketika itu. Aku tidak tahu betapa objektif itu tidak boleh dipandang enteng.

Objektif ni terbahagi kepada dua
1. True false - Ini lah yang killer kerna cara marking nya adalah NEGATIVE MARKING. Kau taktau kau tibai kau salah , markah kau hilang satu. Pernah gak mengajukan soalan kat lecturer kenapa negative marking, susah nak score (padahal saje nak aplikasi teknik menembak dengan jayanya) . Dr pun jawab 

"We dont want doctors who are unsure and just pick whatever answer they want. They must know everything and confident with it.''

Gittew.

Contoh soalannya gini :
1. The following are true regarding vitagen.
A. Malaysian product
B. Available in any grocery stores
C. Have lemonade flavour
D. It is Bilal's favourite drink

Then kat kertas jawapan OMR (yes OMR), ade macamni. 

A untuk true, B untuk false. Kalau unsure jawapan memang lah ya Allah. Banyak-banyaklah berselawat. Lepas jawab takyah la check. Buat tachycardia je.

2. One Best Answer (OBA)
Yang ni kalau taktahu cemana pun hentamlah nak. Kerna ini seperti soalan objektif biasaa.

Tapi yang nak dijadikan cerita, mencabarnye midsem ni walaupun objektif je adalah sebab soalan true false lebih banyak dari one best answer. Contoh 15 soalan true false, 3 soalan OBA. Haaa dah gi study cepat. Bilangan soalan taksama sebab ikut lecturer, contoh haritu Biochem jawab 20 minit je sebab 10 TrueFalse n 3 OBA. Physio lak banyak sikit soalannya yelah physio kan. Kesimpulan, rajin rajin la tanya lecturer kalian berapa banyak soalan, how much time, what topic, what question ceh ni gurau.

FINAL EXAM
Yang ini ada both objective and subjective questions. Objective ones still consists of TrueFalse and OBA tapi bilangan soalan tu terpulang kepada lecturer jugaaa. Subjective ones biasalah essayyyy tapi selalu essay ni markah banyak sikit sebab selalu bila student unsure depa akan mengarang novel heh u know what i mean.

Selalu satu soalan essay akan diberi masa 30 minit untuk jawab. Oooops I mean satu soalan beserta anak anak beliau. Jadi kalau ade 3 soalan essay, allocated time is 1 hour and half. Bilangan soalan? Tanya lecturerrr.

Ok semua benda yang aku membebel kat atas tu adalah untuk subject core (Biochem, Anatomy n Physiology). Kalau untuk subjek subjek tambahan macam Arab, TITAS, English, PAU and apa apa lah lagi, lecturer akan brief bentuk soalan dont u worry child. 

Usually kalau ICT, TITAS jawab objektif je. English soalan berbeza ikut band MUET tapi Ms Q mesti akan brief habisan mudah mudah saja. Arab haritu I kena buat hiwar omaigod berpeluh buat. Tau jelah Arab is not my forte sobs. Tapi exam paling legend adalah Hafazan hahahahahahaahahaa ni serius best. Remember, alQur'an menajamkan fikiran kan :)
Oklah mohon doa semua untuk result beta dan rakan rakan. Moga yang terbaik yang Allah berikan. Cuti tinggal lagi seminggu ya hanana ya habibi ya maulana tak kuat lah ana

Thursday, May 29, 2014

Interview Medic USIM 2014/2015

Assalamualaikum wow ade jugak lima enam bulan blog ini kesepian. Elok ar mula mula post pasal awal awal masuk tamhidi sekarang post bila dah habis tamhidi weehoo. Sorry bukan tamhidi aku takde life okay tapi malas dan yelah mestilah busy #alasanpalingcliche

Straight to the point setelah tamatnya tamhidi medik aku which is one of my best times, alhamdulillah aku dipanggil ke interview untuk masuk ke degree medik idamanku. Walaupun result keluar lambat dengan multiple masalah teknikal dengan I'm being confused because of the timezone at that time, alhamdulillah. Oh btw, USIM ni hanya offer medical and dentist course untuk kanak-kanak tamhidi Medik, Dentist and Sc Tech. Kalau dari uni lain, matrik, STAM bagai mintak maaf maybe post ni tak berguna sangat tapi lek tips still boleh pakai kalau kita sekepala.

Preparation :

- Bring your CV/ resume and sijil sijil kamu kamu yang cemerlang ni.
Waktu tamhidi, memang korang akan didedahkan cara buat resume and ada mock interview ketika English Class so takde la clueless blur teraba raba sangat. 

Pengalaman aku : Aku memang nak buat resume siyes tak tipu langsung. TAPI yelah kalau dah last minute tu dengan kawan kawan sekelas wassep sume pakat pengaruh suruh tak buat, aku terpengaruh lah hoho. Budak dentist yang IV dua hari sebelum tu pun kata tak necessary la hape bagai.

Tetapi jeng jeng jeng ade budak cam aku tak bawak CV kena tegur. Katanya CV tu etika pergi temuduga jadi sepatutnya memang kena bawak. Alhamdulillah panel aku tak mention satu harom pun pasal CV walaupun both Fathiyyah dengan Aman dutifully put their CVs in front of them during the interview. And I was like lenggang gitu err 

- Dress in formal attire.
Ni biasa jelah lelaki pakai kemeja seluar slack tie bla bla bla. Perempuan pakai kemas menutup aurat semua tadi pun majoriti pakai baju kurung macam aku, tapi ada juga yang ber-blaus. It's okay asalkan formal, nak mantap boleh pakai blazer. Pagi pagi aku dah dilema nak pakai kasut apa (biasalah perempuan. jangan bash sangat) , sebab biasa aku ber-sneakers high top and I dont own any formal shoes. Last last pakai flats itupun kaler merah tak cukup formal rasanya. This is girl ranting please roll your eyes.

- Datang awal. Pukul 8 start.
In every event, you must come early to be prepared and not easily flustered. Akan dimulakan dengan taklimat supaya semua insan tak kehilangan arah.
Pengalaman aku : Hohohohohohohohoho ayahanda hantar tadi dengan harapan tak sesat sebab tu sendiri tak drive. Sekali sesat jugak hmmpph. Pukul 8 dalam kereta ayah tanya ; "camne ni?'' And aku cam, " Hmm takpe bese dah masuk lambat". Datang datang lambat sepuluh minit je pun tapi alhamdulillah orang orang kampus Pandan Indah ni memang punctual depa dah start panggil nama. Nasib ade geng Ada takdelah segan sangat tapi segan jugak sebenarnya tapi whatever lah nobody cares kahkah. 

Ada dua part final stage before masuk Pandan ni. Interview and written test.
1. Interview.
Deme akan bahagikan kome kepada tiga orang satu sesi. Nasib lah dengan sesiapa pun member gak. Alhamdulillah panel aku tanya soalan pasal diri so jawapan kami memang beza beza. Antara soalan ; 
"Tell me about yourself" Ya ALLAH tolong la soalan ni wajib.
"What inspires you to be a medical student"
"What attributes a medical student should have"
"What is your best attribute?" Yang ni aku memang membongak aku rase yang dengar boleh menyampah haha
"If you were sent to Borneo, how would you feel?''
There are also situation questions.

Setiap panel soalan lain lain. Ade gak member aku dapat soalan killer mulut ternganga seperti,
"Who is Deputy of Ministry of Health?"
"What is difference between medical assistant and doctor, technician and engineering?"
"What is the recent airborne disease?" Ni current issue regarding MERS-CoV. 
"What is makosid syariah?" Ni memang gila
Dan lain lain.

2. Written test.
Ni MBBS eveluation. Ada 20 soalan eleh kalau exam lain boleh sampai 40 60, 20 ni macam guli guli jelah pfffft sembang. Soalan dia pasal general knowledge for medical stuff.  Macam kalau dengue kau akan lack apa, anaemia didetermine macam mana, Hepatitis A akan affect organ mana, what birth control that can prevent STDs and so on. Kalau Biology sekolah and tamhidi kau orang mantap macam kawan kawan I, selalu pulak membaca, sebelah mata jelah. 30 minutes provided and kau takleh keluar dari dewan tu. Kalau sakit perut macam aku tadi, bertahan dan berdoa adalah jalan terbaik.

Oh yes, during this test please tutup phone kalau taknak mencapap tetibah orang call. First hand experience by the writer.

Wednesday, November 6, 2013

In the past 24 hours

Assalamualaikum. 
In the past 24 hours, I've gone through lots of things. Haih rupanya aku masih mentah dalam menghadapi hidup ini *sambil bersihkan habuk

Semalam pegi KLCC dengan sahabat lama Zaty and Yan. Disebabkan aku tak bawak camera semalam and depa pun tak wassep gambar lagi, tak dapat la menunjuk kawan kawan vogue I harhar k motif apa ini. 

Ni nak cerita, lepas seronok and in awe with 'Fabulous Loki' (Sya Iz boleh take note), aku usha usha directory sebab nak cari restoran mana paling fancy sebab ade budak tu elaun banyak sangat. Sedang aku khusyuk membaca meneliti dan menganalisis, tetibah ada suara menegur,
''Excuse me, where is KFC?''
''Ohh jap. Eh, wait wait I'll look it for you''
''This thing is hard to read''
''Hmmmmm.... *fokus mencari* Haaaa , there it is. You go down this escalator to the C level then take the left. It's near Big Apple''
''Thank you. Are you studying?''

Aiseymen nak ajak borak lak ke. Aku nak balik awal ni ambik Khaulah. Pastu aku jawab la ape yang patut seringkas mungkin sebab aku nak cepat. Tetiba mamat ke-Araban dari Sydney katenye itu cakap, ''She's so shy. It's okay talking to a guy, it's not the end of the world''. Ye pakcik saya Gadis Melayu. Pastu beliau start borak dengan Zaty lak. Oh man. Tetiba,

''I'm looking for a Malaysian wife''
''Well good luck with that'', jawabku. Kejadahnye.
''Where do you guys wanna go after this? What about lunch? I'll pay''
Double kejadah.
''Eh it's okay we want to walk around first'' jawab Zaty yang sudah seresah aku.
''What about tonight?'' Okayyyyyyyyy like whats happening.
''Can I at least get your number?'' 

Maigad. Aku pun buat muka paling innocent and cakap we're in rush nice to meet you assalamualaikum semua and chowwwwwww. Yan memang bijak ar menjauhkan diri awal awal and tak layan mamat tu. Tapi yang aku tau he's 28, ade business engineering and want to further study in Malaysia. Siap ajak kitorang pergi Sidney dengan beliau all expense paid like wowz. Daring liddat.

Dah makan semayang selca camwhore salam peluk cium bagai aku pun lari lari lah pergi LRT nak balik. Sesampai KTM UKM sendiri terduduk dalam kete membace surat kompaun MPKJ sebanyak RM500 uols. Everyday I shock. Ingatkan malas nak bagitau parents tapi depa lebih mengetahui and tau macamane nak handle. Sume parents grup wassep sume tekezut dah apahal mahal nak mam ntah samannye. AES pun RM300 over tak beragak pulak dah saman parking ni. Ayah aku pun bukak wassep beliau mintak pendapat kengkawan. Antara brilliant replies,
''Takpe Malek, halal je la tu untuk Pakatan Rakyat''
''Tu tertambah satu 0 kat belakang tuuu. RM50 je rasenye''
''Tu duit nak bantu orang susah orang miskin''
''Ape la sangat RM500 cewahh''
Brilliant reply dari Jojo, ''takpe syemak, nanti aku lwt kau kat Penjara Kajang''. Nice.

Pagi tadi pun aku pergi la kaunter MPKJ kat Hentian Kajang lepas hantar Bilal yang menipu aku kate kaki sakit, tetiba van dah pergi cakap tak sakit. Aku tumbuk gak kalau tak comel. Then orang kaunter tu oyak kene gi Menara MPKJ kat Bandar Kajang la pulaks. K fine takpe takpe. Aku pun pergi laaa satu bangunan ni, die cakap saman kat Tingkat 4. Naik punya naik sampai kat kaunter, 
''Assalamualaikum. Saya nak tanya pasal saman. Kat sini ke?''
''Waalaikumussalam. Saman ape dik?''
''Saman MPKJ''
Tetiba akak tu senyum lebar.''Dik MPKJ kat depan bangunan ni. Ni Mahkamah Kajang''.
Muke Kang Gary. Patut ar ad signboard dilarang pakai selipar. Btw selipar pepel sedang disarung dengan selamba.

Setelah berjaya sampai ke tempat yang benar, bayaran adalah RM50. Aku siap borak dengan pakcik kat kaunter tu pasal kesalahan trafik bagai.
''Macam pendek je''
''Hah?'' APAHAL PAKCIK NI.
''Macam panik je'' Oh sound trable.
''Ehhh mestila first time niii''
''Lain kali hati hati. Parking jauh pun takpe asalkan tak hadang jalan''
Roger and out. 

Saturday, July 13, 2013

Swift update

Salam semuanya. Salam Ramadhan al-Mubarak. Lets all pray and strive to be a succesful student in this 'fast-track foundation' in University of Ramadhan :D

Sebulan rupenye tak bukak blogger ni. Last balik rumah langsung tak teringat nak bukak *bajet busy*. Sedap aku bace updates kawan kawan aku kat blog ni. Tapi yelah banyak rupenye aku tertinggal pasal korang ni. Syokk Sya Iz gi Bagan Lalang bagai amboi beliau. Pastu syok gak Pya Miyek Jojo Jijie sume pergi KOT, aku dah nak pergi Maahad da time KOT tapi ingatkan takde sape pergi soooo duduk dendiam je kat KKNC. Eyyyy kalau tau deme ade dah lame aku race Myvi dari Nilai tu. Aku rase kalau buat Twitter baru ter-catch up lebih sebab semua pun update sane. Eh eh ehhhh nampak niat tak di situ kahkah

Mungkin kerana sedikit faktor stress atau aku baru realize pressure as tamhidi students, minggu ni tetibah menggila nak balik rumah padahal next week ade 4quiz. Haha uols shae da pandai homesick sekarang. Shae gituhhh --__-- Sebagai manusia, mula la aku terkenang zaman sekolah dulu, mula la nak merepek nak sekolah balik. sebagai manusia, semua pun tak puas puas hoiiii. Then tetibas umi wa bilang bahawa balik kampung 7 Ogos sampai 17 Ogos. Guwa pun mentalbreakdown sebab guwa cuti 3 Ogos sampai 11 Ogos sahaja makanya hanya sempat ku berkampungan selama 4/5 hari kendian balik Bangi sensorang kendian balik Nilai sensorang. Eh ke Nilai aku sentiasa berseorangan. 

Tetiba meluah perasaan pulak katsini. Lain macam aku sekarang. K bye salam.

Tuesday, June 11, 2013

My girl turns 18 :)

Assalamualaikummm
ehemm harini hari spesel untuk my dearest friend Nazirul Sarah :) papehal pun terima kasih kepada wifi bangunan tamhidi. kerana andalah post ini mampu dijayakan walaupun tpakse pinjam fon Kila sebab si Y ni tetibah buat hal. Ah lembab tol pakai fon tach sana sini -_-
 Tengs gak untuk Kila

Happy birthday selamat hari lahir omedeto tanjyoubi dan sebagainya kepadamu. Aku tak berape reti nak tulis karang post yang menyentuh lubuk hati which is kau punye specialty en Ajie oiii. May ALLAH bless and ease everything for you and famely. Aku memang ingat kau as a very good friend good listener and kitorang semua sayang habis kat kau. Awwwww kemain aku. Serious face.

Nanti kau masuk GMI and feeling feeling dewase jaga diri bebaik tauuuu. Kahwin ajak kahkah. Kalau nak borak just call me maybe mesej sms sume boleh sajaaa aku mesti layan punye. Hehe jangan lost contact sebab one is never too busy for their friend. Baiklah banyak lagi nak bebel sebenarnyah tetapi lecturer bio gua sudah tiba beliau memang punctual you.

Till then, uhibbuki fillah :)

Friday, June 7, 2013

USIM - Minggu Pertama

Assalamualaikum semuanya.
Alhamdulillah teman berjaya mengharungi minggu pertama USIM dengan jayanya wheeeee. First and foremost , pendaftaran. Teman forever alone ketika hari pendaftaran apabila sahabat sahabat yang lain semuanya sekampung sebatalion. Sobs. Tapi pendaftaran USIM memang teratur ya amat hingga well bukan nak riak tapi aku boleh daftar dengan jayanya. Eh macam riak. Astaghfirullah. Sebelum tu time stuck dalam jam aku SMS SMS la dengan Mir. Pemandu berhemah memang macam ni. Perbualan kami begini :

wehh.. ak bkn nak wat ko sedih.. tapi en ak tgh mentalbreakdown gler doe....sedih gler tgk tmpt ddk nie!!!!!! *sigh~=.=
asal? buruk ke?
haah..jujur ak kate maahad jauh lagi lagi laaagggiii selase!!!!!
selesa la hahahahaaa
eh!!typo plak!!ye weh..kipas guna kipas stand je..x de kipas kat bilik nie..=.=
bapak ahhhhhh patah balik la ceni

Kemudian baru aku tahu bahawasanya kolej kediaman bukan dalam kampus USIM tapi jauh ke Nilai 3 gituh. Waduh aku dahla sesat forever. Memang berbaloi bawak kereta senang nak ke kampus isu tertinggal bas pun aku tak terlibat nanti. Namun berbekalkan panduan yang ada belakang buku hari taaruf, selamat juga menyampai. Ketika itu harus juga ku katakan di sini, cuaca teramat panas masyaallah parking kat kolej pulak of course semua sudah di occupied belaka. Disebabkan tidak sanggup berpanas (harharrrr) , aku pun bajet diva drive masuk and parking betul betul depan blok. Heheh.

ade satu traffic light ni 3 minit merahnye. sempat gua berselca bagai kahkah

Bilik actually not bad. Not bad at all. Selesa jah sebenarnya pastu aku kami roommate modify kedudukan katil bagai andd semua merasa kipas takde halla. Satu rumah 8 orang and ade 3 bilik. 2 bilik 2 orang duduk, lagi satu bilik 4 orang. Aku dapat yang 4 tu but aku lagi suka sebab lagi meriah heheh. Padahal semua menggila kat hall tengah tengah rumah bilik untuk urus diri jah hahaha. Housemate aku dari serata Malaysia uols, Kelantan, Terengganu, Kedah, Perak, Johor, KL and me , Selangor. Awal awal si Kelate, Nasuha cakap slang KL youu lama lama beliau tunjuk belang gua pun perlukan translator yakni Farrah haha pekat nauuu. Alhamdulillah housemate semuanya memang ngam, memasing pagi pagi buta dah merepek kahkah.

Orientasi kami 3 hari jah. Panggil pun Hari Ta'aruf takde minggu minggu semua ni.
Khamis ; Daftar , petang taklimat , malam reherseal majlis esok
Jumaat ; majlis dengan Naib Canselor, nyanyi lagu Gemuruh asik asik lagu ni, main game, reherseal majlis malam pulak, malam ade majlis ape ntah i dozed in and out throughout it
Sabtu ; Senamrobik paling best, Walkathon, gotong-royong, MAKAN ! Petang free so aku pi round Bandar Nilai. forever alone sebab semua tido mir pulak kemas rumah dengan housemate.
Makanan time orientasi memang superb uols sampai sup tulang pun ade homai tetapi real life bermula setelah orientasi haha ikat perut gak do.


Introduction to classes started ! Untuk tamhidi Medic, kitorang belajar English I and II, Arab, Physics, Chemistry, Biology, Math, Quran dan Hadith. QH tu dalam bahasa arab. assignment pun sudah dapat. gasping for air.
kamon Sueha, saje tanak begambo dengan kamera I haha
reunion dengan Kayah Makki !!!!
Lepas Zohor tadi balik la ke rumah tumpangkan Kayah sekali. Ini semua budak Sg Merab. Then pikap Jey terus ke Alamanda meet up dengan Ca Iz. HAHA kemain kan balik terus ke Alam isk isk isk. Best gilos sharing moment pasal uni memasing. Eceh uni konon. Jey siap survey cara cara nak ke Alam dari Cyber. Budak budak MARA youu.
Tiba tiba time aku happy dah sampai rumah, Izyan sms katanya Emma nak pindah whattttttttttttttttttttttttttttt wuwuwuu tak sempat nak menyalam hanya mampu calling calling. Beliau nak pi INTEC pastu ambik Dentistry kat Jordan. All the best ~ cari budak Maahad bersepah sane.
thiz iz Emma

Eh macam panjang lebar. Campus life gituh. Till next time.
p/s ; they call me shae there harharharharrrrrrrrr
p/ss ; sebenarnya gua tengah mentalbreakdown lepas bace FT tadi. Grayyyyyyyyyyyyyyyyy T_T

Monday, May 27, 2013

LAST FAREWELL - part one

Assalamualaikum.
Busy woiii busy busy busy. Namun masih menyempat ke Sunway, Abang Burn, Alam dan lain lain. Kahkah apa nak jadi kau ni.

Aku teringin nak main ice skating sebab tak pernah main. Yelah Malaysia bukan bersalji pun. Kalau bersalji sejuk bagai boleh juga skate atas Tasik Cempaka. Tetapi sudah ditakdirkan aku perlu menangguhkan hajat tersebut ke lain waktu. Hal ini kerana sebelum ke Sunway aku singgah Shah Alam dulu nak jumpa pakcik aku untuk uruskan hal dokumen blablabla. Camni la bila makpak tiada di rumah, So sesampainya aku di sana pukul 1 , mereka pun habis dah main. Sobs. Pergi beli aiskrim tenangkan diri haha.

Sampai Sunway lak melilau cari kanak kanak tu, depa pun melilau lilau cari aku. Aku jalan sejengkal, terus bebunyik phone pinjam aku ni semuanya dari orang berbeza. Awwww caring siot korang haha. Seharian gak aku dengar opening Fairy Tail. Phone pinjam kan, semua opening anime je ade dalam SD.






Aku siyes kurang mantap bab recalling and penceritaan semula lagi lagi kalau dah berhari-hari gini. Tapi aku mesti rindu korang gegilos punya. Haritu memang penat nak mam but I have fun :) Aku dah rasa kegilaan shopping piqin hahaha ayah kau mesti penyabar layan anak anak dara beliau reramai. Salute you uncle. Tetibah. 

Situasi di Chicken Rice Shop. Kitorang tunggu dekat meja depan sebab selalu restoran ginih akan ade usher bawak ke seat. Ewah usher kau. Kemudian kami pun tanya tanyalah set ape makanan ape ade ah semua tanya lah.
Akak, kalau set ni air ape ade?
Ade ayam green curry ni semua customer suka blablabla
Kalau air ape pulak kak?
Ayam ni lah yang tengah promosi sekarang blabla
Akak, air ape?
Ayam blablablabla ..
Jom bincang kat dalam.

-_- aku tau lah name pun chicken rice shop.

satu jelah nak cakap. Jojo adalah queen camwhore sebenar. Ini hanya teaser ya. Banyak lagi aksi beliau namun ianya akan menjadi koleksi peribadi sekian arigatou gozaimasu.

perkembangan terkini

wish me luck for second sem in my first year. no scratch that. pray for me. and my friends.

sayang korang, serius.

sayang korang, serius.