Wednesday, April 17, 2013

Ujian Psikometrik MARA 2013

Assalamualaikum.
Mengikut pengalaman aku yang sering meng-google before pergi tempat baru or event, aku suka kalau ada blog yang cerita pengalaman diorang sebab it helps a lot lah untuk newbie newbie. Makanya aku berharap post ini berguna untuk mereka yang pergi bisok ataupun for future generations if sistem MARA masih begini.

Sesi aku pukul 3 pada 17 April 2013. Datang haruslah sejam awal untuk proses mendaftar. Aku sampai pukul 2, keluar kereta pukul 2.15 gara gara parking haha masih tidak pro lah. Time daftar tu kau kasi je segala dokumen , borang dan slip yang tunjukkan kau ditawarkan untuk ujian tu. Takpayah susah susah, akak kaunter tu akan sort out kan borang korang. Just give it to her and she'll do her thing. Lepas tu kau hang lah kat mana mana sebab konpem akan jumpe kenalan/sahabat/kawan lama semua. Berboraklah kalian sementara menunggu. 

Attire haruslah formal lelaki berkemeja perempuan berbaju kurung. Kaler ape tak mengesah. Boleh jugak bawak shades kalau sesi tengah hari dan petang. Berguna semasa beratur untuk mendaftar panas uols. Nak drive pun boleh pakai untuk mengelak silau dan menambah charisma *makin keluar topik

Pastu person in charge akan panggil korang masuk dewan untuk jalani ujian. Ujian aku pegi ada 100 soalan objektif, 50 English 50 Malay and an essay (50 words or less). Aku cadang kau setel la soalan bahasa melayu tu dulu sebab tu lagi mudah dari soalan english. Is that the language's fault? Nawwwww. Essay haritu ''How you see yourself in 5 years''. Memang sedap menggoreng. Oh yes, yang paling penting masa ada sejam sahaja uols so no time to relax and start panicking in the last 15minutes. Bawak pensel 2B pemadam and maybe a calculator.

Itu sahajalah untuk hari ini. Lepas tu i kene bergegas mengambil adikku di Maahad sian die lambat balik harini. Semoga berjaya untuk sesiapa bisok and siapa dah lepas ni berdoalah agar Allah bagi yang terbaik. He knows the best. Untuk JPA-MARA punye hal aku taktahu lah mintak maaf *tunduk 90 degree

31 comments:

  1. slm..emm....nak ty... basically ujian psikometrik ni pasal ape ye..? bley x bg a few example of questions? nk tahu, what things that we shud study bfore amik test ni..? tq,

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan die random sangat. haritu multiple choice quest ad tny pasal maths, grammar, komputer, teka teki pun ada. maybe soalan untuk test IQ memasing. essay haritu tanya 'how you see yourself in five years'. ini yang MARA lah , JPA-MARA punye lain citer. hope it helps

      Delete
    2. soo taktahu lah sebenarnya nak study ape sebelum test. maybe boleh search pasal course yg ditawarkan and uni that you had eyes on, clear sikit ape yg kene belajar in case ade pulak tetiba interview ke

      Delete
  2. ooo... so commonly ques dy general knowledge laa...?cam math, comp tu bende2 yg kte blaja during school eh..? sy pn kene amek test ni 30hb ni... n i really don't know cne nk prepare for it...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep general knowledge. yg pasal computer tu pun gen knowledge je nothing complicated. soalan die okay kot cume kene rush

      Delete
  3. ley taw, essay tu pasal ape eh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. essay yg dpt haritu ''how you see yourself in 5 years''

      Delete
  4. Assalamualaikum. Maahad Kajang ek? Saya SPM 2001, senior awak la kot hehe. Saya pon sama cam org atas tu exam on 30th April ni. Worried jugak. Cik tak kene interview ye? Risau sikit pasal exam ni esp. essay question nanti. Ade soalan maths pulak? Add-Maths ke? lame gile dah tak buat maths ni. need some help and advice please! newage84@gmail.com TQ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Haritu ingatkan interview tapi tetiba dapat tau kene ambik ujian psiko ni, pelik gak tapi nak wat cane. Soalan maths tu simple je tapi saye otak dah lame tak jalan so slow sikit input nak masuk heheh. Err kalau awak senior saya maybe soalan exam lain sebab mane lah tau soalan SPM graduate dgn lelain ade beza en. Anyway tak susah manaaaaa (haritu punye soalan lahh) all the best !

      Delete
    2. Oh..terima kasih junior ku..hehe..org sini dah tue ye..adoiyai..Semoga Allah Taala permudahkan urusan kita semua. Amin! TQ Cik adik!

      Delete
  5. Salam. Thanks for sharing your experience. I guess org2 yg bertanya di atas pun sama kes mcm saya, akan amik exam ni untuk peringkat postgrad. Untuk essay tu kiranya just a short brief la kan kalo less dari 50 words. and ujian ini ade tanya psl personaliti tak?? Yg psl grammar tu mcm mana pulak?? If you don't mind, did u remember some questions yg boleh di share kan di sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. personaliti takde lak haritu. grammar dia ade tanye kesalahan dalam ayat bagai. hmmm soalan pun dah ingat ingat ayam cemana ni hahaha. tapi ada tanya pasal ciri-ciri entrepeneur, pemimpin selain topik2 yg sy dah mention. exact question siyes lupa sudah maap

      Delete
    2. Ok thanks for your info! Moga Allah permudahkan urusan kita semua :)

      Delete
  6. Assalam, saya pun akan sit for the test on 30 April ni. Soalan gambarajah "Abstract Reasoning Tests" ada tak dia tanya? Does the questions style similar to PTD punya style tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih apa semua tu haha takde lak haritu

      Delete
  7. thank you so much for the info...it really helped me a lot just now since the essay question turned out to be the same. also thanks for your advice...as told, its better to answer bm questions first and then english since the later ones are tougher. May Allah accept your good deeds :)

    ReplyDelete
  8. aku google mara senang je keluar blog ko syaima hehehehe pemes gitu..

    ReplyDelete
  9. so..mcm mna...dapat ke tawaran tu? tahun 2014 ini ujian psikometrik dia online pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahaha tak dapat pun sadlaif tapi da move on bahagia kat usim

      Delete
  10. haah online ni mcm mana pulak ye? sy pun dpt 17 april ni

    ReplyDelete
  11. Thanks kak for the information. Hehee btw tahun ni pelik kan. Online gitu hahaa

    ReplyDelete
  12. maahad hamidiah bhai,skolahku~~adoyaai rabu ni kne buat test ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. perakaunan di luar negara juga ke? :)

      Delete
  13. hurm..tahun nie ade soklan IQ,personaliti,kenegaraan n nilai murni..yg kenegaraan tu dye tanya pasal ape ye agak2nye???huwaaaa blurr neh.. -_-

    ReplyDelete
  14. Google pasal ujian psikometrik mara keluar pulak blog akak ni. but tahun ni pelik sikit. dia punya ujian online. cemana tu? have any idea bout that?

    ReplyDelete
  15. soalan umum kot..hal ehwal semasa

    ReplyDelete
  16. saya pohon Diploma Cemerlang saja,,result tak bagus sgt...kena ujian jugak 17 April ni

    ReplyDelete
  17. sy pon 17 april ni . google2 jumpa blog akak :')

    ReplyDelete
  18. ohooooo, akak post ni mcm membantu bnyk jer~ esok haaa nak amik test nih TTwTT THANK YOUUUUUU sgt gtau experience akak :DDD

    ReplyDelete
  19. oops itulah lame gila tak bukak blog sory semua ! pasal tahun ni yang online online tu maaf akak tak tahu yelah generasi maju sekarang soalan mesti maju lagi dari dulu dulu punye :D

    ReplyDelete

perkembangan terkini

wish me luck for second sem in my first year. no scratch that. pray for me. and my friends.

sayang korang, serius.

sayang korang, serius.