Thursday, May 29, 2014

Interview Medic USIM 2014/2015

Assalamualaikum wow ade jugak lima enam bulan blog ini kesepian. Elok ar mula mula post pasal awal awal masuk tamhidi sekarang post bila dah habis tamhidi weehoo. Sorry bukan tamhidi aku takde life okay tapi malas dan yelah mestilah busy #alasanpalingcliche

Straight to the point setelah tamatnya tamhidi medik aku which is one of my best times, alhamdulillah aku dipanggil ke interview untuk masuk ke degree medik idamanku. Walaupun result keluar lambat dengan multiple masalah teknikal dengan I'm being confused because of the timezone at that time, alhamdulillah. Oh btw, USIM ni hanya offer medical and dentist course untuk kanak-kanak tamhidi Medik, Dentist and Sc Tech. Kalau dari uni lain, matrik, STAM bagai mintak maaf maybe post ni tak berguna sangat tapi lek tips still boleh pakai kalau kita sekepala.

Preparation :

- Bring your CV/ resume and sijil sijil kamu kamu yang cemerlang ni.
Waktu tamhidi, memang korang akan didedahkan cara buat resume and ada mock interview ketika English Class so takde la clueless blur teraba raba sangat. 

Pengalaman aku : Aku memang nak buat resume siyes tak tipu langsung. TAPI yelah kalau dah last minute tu dengan kawan kawan sekelas wassep sume pakat pengaruh suruh tak buat, aku terpengaruh lah hoho. Budak dentist yang IV dua hari sebelum tu pun kata tak necessary la hape bagai.

Tetapi jeng jeng jeng ade budak cam aku tak bawak CV kena tegur. Katanya CV tu etika pergi temuduga jadi sepatutnya memang kena bawak. Alhamdulillah panel aku tak mention satu harom pun pasal CV walaupun both Fathiyyah dengan Aman dutifully put their CVs in front of them during the interview. And I was like lenggang gitu err 

- Dress in formal attire.
Ni biasa jelah lelaki pakai kemeja seluar slack tie bla bla bla. Perempuan pakai kemas menutup aurat semua tadi pun majoriti pakai baju kurung macam aku, tapi ada juga yang ber-blaus. It's okay asalkan formal, nak mantap boleh pakai blazer. Pagi pagi aku dah dilema nak pakai kasut apa (biasalah perempuan. jangan bash sangat) , sebab biasa aku ber-sneakers high top and I dont own any formal shoes. Last last pakai flats itupun kaler merah tak cukup formal rasanya. This is girl ranting please roll your eyes.

- Datang awal. Pukul 8 start.
In every event, you must come early to be prepared and not easily flustered. Akan dimulakan dengan taklimat supaya semua insan tak kehilangan arah.
Pengalaman aku : Hohohohohohohohoho ayahanda hantar tadi dengan harapan tak sesat sebab tu sendiri tak drive. Sekali sesat jugak hmmpph. Pukul 8 dalam kereta ayah tanya ; "camne ni?'' And aku cam, " Hmm takpe bese dah masuk lambat". Datang datang lambat sepuluh minit je pun tapi alhamdulillah orang orang kampus Pandan Indah ni memang punctual depa dah start panggil nama. Nasib ade geng Ada takdelah segan sangat tapi segan jugak sebenarnya tapi whatever lah nobody cares kahkah. 

Ada dua part final stage before masuk Pandan ni. Interview and written test.
1. Interview.
Deme akan bahagikan kome kepada tiga orang satu sesi. Nasib lah dengan sesiapa pun member gak. Alhamdulillah panel aku tanya soalan pasal diri so jawapan kami memang beza beza. Antara soalan ; 
"Tell me about yourself" Ya ALLAH tolong la soalan ni wajib.
"What inspires you to be a medical student"
"What attributes a medical student should have"
"What is your best attribute?" Yang ni aku memang membongak aku rase yang dengar boleh menyampah haha
"If you were sent to Borneo, how would you feel?''
There are also situation questions.

Setiap panel soalan lain lain. Ade gak member aku dapat soalan killer mulut ternganga seperti,
"Who is Deputy of Ministry of Health?"
"What is difference between medical assistant and doctor, technician and engineering?"
"What is the recent airborne disease?" Ni current issue regarding MERS-CoV. 
"What is makosid syariah?" Ni memang gila
Dan lain lain.

2. Written test.
Ni MBBS eveluation. Ada 20 soalan eleh kalau exam lain boleh sampai 40 60, 20 ni macam guli guli jelah pfffft sembang. Soalan dia pasal general knowledge for medical stuff.  Macam kalau dengue kau akan lack apa, anaemia didetermine macam mana, Hepatitis A akan affect organ mana, what birth control that can prevent STDs and so on. Kalau Biology sekolah and tamhidi kau orang mantap macam kawan kawan I, selalu pulak membaca, sebelah mata jelah. 30 minutes provided and kau takleh keluar dari dewan tu. Kalau sakit perut macam aku tadi, bertahan dan berdoa adalah jalan terbaik.

Oh yes, during this test please tutup phone kalau taknak mencapap tetibah orang call. First hand experience by the writer.

6 comments:

perkembangan terkini

wish me luck for second sem in my first year. no scratch that. pray for me. and my friends.

sayang korang, serius.

sayang korang, serius.