Sunday, February 1, 2015

First exam in degree

Assalamualaikum. Hey I'm done with my first semester in medschool yalls ! I cant believe I can pull it through hahahha. Makanya setiap sem mesti lah ada peperiksaan nya yeop. Itulah favourite part bagi seorang student. Heh.

 So, mula mula masuk fakulti medik USIM ni, tertanya tanya lah juga exam dakdak medik ni acane gayenye. Tengok, masuk fakulti terus fikir bentuk exam yep am such a nerd I know I know. Ok meh nak cerita sikitt manalah tau nanti ada junior masuk rasa rasa tertekan blog ni in the midst of panicking how to face their first exam. Haaa kau nak lulus tak?


MID-SEM
Haaa midsem ni mula mula macam rilek lah sebab lecturer kata masuk objektif je. Yaribba suka lah I. Hmph tapi aku masih naif ketika itu. Aku tidak tahu betapa objektif itu tidak boleh dipandang enteng.

Objektif ni terbahagi kepada dua
1. True false - Ini lah yang killer kerna cara marking nya adalah NEGATIVE MARKING. Kau taktau kau tibai kau salah , markah kau hilang satu. Pernah gak mengajukan soalan kat lecturer kenapa negative marking, susah nak score (padahal saje nak aplikasi teknik menembak dengan jayanya) . Dr pun jawab 

"We dont want doctors who are unsure and just pick whatever answer they want. They must know everything and confident with it.''

Gittew.

Contoh soalannya gini :
1. The following are true regarding vitagen.
A. Malaysian product
B. Available in any grocery stores
C. Have lemonade flavour
D. It is Bilal's favourite drink

Then kat kertas jawapan OMR (yes OMR), ade macamni. 

A untuk true, B untuk false. Kalau unsure jawapan memang lah ya Allah. Banyak-banyaklah berselawat. Lepas jawab takyah la check. Buat tachycardia je.

2. One Best Answer (OBA)
Yang ni kalau taktahu cemana pun hentamlah nak. Kerna ini seperti soalan objektif biasaa.

Tapi yang nak dijadikan cerita, mencabarnye midsem ni walaupun objektif je adalah sebab soalan true false lebih banyak dari one best answer. Contoh 15 soalan true false, 3 soalan OBA. Haaa dah gi study cepat. Bilangan soalan taksama sebab ikut lecturer, contoh haritu Biochem jawab 20 minit je sebab 10 TrueFalse n 3 OBA. Physio lak banyak sikit soalannya yelah physio kan. Kesimpulan, rajin rajin la tanya lecturer kalian berapa banyak soalan, how much time, what topic, what question ceh ni gurau.

FINAL EXAM
Yang ini ada both objective and subjective questions. Objective ones still consists of TrueFalse and OBA tapi bilangan soalan tu terpulang kepada lecturer jugaaa. Subjective ones biasalah essayyyy tapi selalu essay ni markah banyak sikit sebab selalu bila student unsure depa akan mengarang novel heh u know what i mean.

Selalu satu soalan essay akan diberi masa 30 minit untuk jawab. Oooops I mean satu soalan beserta anak anak beliau. Jadi kalau ade 3 soalan essay, allocated time is 1 hour and half. Bilangan soalan? Tanya lecturerrr.

Ok semua benda yang aku membebel kat atas tu adalah untuk subject core (Biochem, Anatomy n Physiology). Kalau untuk subjek subjek tambahan macam Arab, TITAS, English, PAU and apa apa lah lagi, lecturer akan brief bentuk soalan dont u worry child. 

Usually kalau ICT, TITAS jawab objektif je. English soalan berbeza ikut band MUET tapi Ms Q mesti akan brief habisan mudah mudah saja. Arab haritu I kena buat hiwar omaigod berpeluh buat. Tau jelah Arab is not my forte sobs. Tapi exam paling legend adalah Hafazan hahahahahahaahahaa ni serius best. Remember, alQur'an menajamkan fikiran kan :)
Oklah mohon doa semua untuk result beta dan rakan rakan. Moga yang terbaik yang Allah berikan. Cuti tinggal lagi seminggu ya hanana ya habibi ya maulana tak kuat lah ana

No comments:

Post a Comment

perkembangan terkini

wish me luck for second sem in my first year. no scratch that. pray for me. and my friends.

sayang korang, serius.

sayang korang, serius.